gewoon lekker

 

brood met tomaat en olijven

brood met paddestoelen

brood met rauwe ham en tomaat

brood met mozzarella en tomaat

aangeklede nachos

kaaskoekjes

 

Geroosterd brood met tomaat en olijven

stevig brood, in duimdikke plakken

stevige, rijpe tomaten, fijngesneden, pitjes verwijderd

teentjes verse knoflook

zwarte ontpitte olijven

rucola

extra vergine olijfolie

rodewijnazijn

zout en peper

 

Prak de tomaten fijn. Rooster het brood. Wrijf het brood in met knoflook, druppel er olijfolie over. Bedek het brood met rucola en bestrijk het brood met een dikke laag tomaat, aangemaakt met wat olijfolie, rodewijnazijn, zout en peper en leg er wat olijven op.

naar boven

 

Geroosterd brood met paddestoelen

stevig brood, in duimdikke plakken

paddestoelen naar keuze, in reepjes

halve eetlepel roomboter

1 eetlepel olijfolie

1 teentje verse knoflook, versgeperst

4 ansjovisfilets

half bosje peterselie, fijngehakt

zout en peper

 

Rooster het brood. Verhit de boter en de olie en fruit hierin de ansjovis samen met de knoflook en peterselie. Voeg de paddestoelen toe en bak alles nog een minuut. Beleg het brood met het paddestoelenmengsel.

naar boven

 

 

Brood met rauwe ham en tomaat

stevig brood, in duimdikke plakken

2 eetlepels extra vergine olijfolie

stevige, rijpe tomaten, fijngesneden, pitjes verwijderd

teentjes verse knoflook

8 plakken rauwe ham

zout en peper

 

Prak de tomaten fijn. Rooster het brood. Wrijf het in met knoflook. Druppel er olijfolie over. Bestrijk het brood met een laagje tomaat, aangemaakt met wat olijfolie, peper en een klein beetje zout. Leg er een plak rauw ham op.

naar boven

 

 

Brood met mozzarella en tomaat

stevig brood, in duimdikke plakken

2 eetlepels extra vergine olijfolie

stevige, rijpe tomaten, fijngesneden, pitjes verwijderd

teentjes verse knoflook

mozzarella, in plakken gesneden

rucola

zout en peper

 

Prak de tomaten fijn. Rooster het brood. Wrijf het in met knoflook. Druppel er olijfolie over. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gesneden tomaat even aan. Beleg het brood met rucola, mozzarella en een laagje tomaat.

Leg op elk stuk brood een plakje ham en het zonodig bij.

Leg er de reepjes paprika op.

naar boven

 

 

Aangeklede nachos

200 g cheddar of Goudse kaas

100 g groene jalape–opepers uit een pot

40 gezouten ma•stortillachips

koriander om te garneren

 

Chilisalsa

1 eetlepel olijfolie

3 sjalotjes, gepeld, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt

200 g tomatenblikjes uit blik

2 eetlepels fijngesneden koriander

halve theelepel gedroogde chilivlokken

1 theelepel suiker

halve theelepel zeezout

beetje limoensap

 

Verhit voor de salsa de olijfolie in een pan en smoor de sjalot glazig. Voeg knoflook, tomaten, koriander, chilipeper, suiker en zout toe en laat alles in 20 minuten tot een dikke saus koken. Voeg het limoensap toe, pureer de saus glad en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200¼C. Rasp de kaas grof en snijd de jalape–opepers in ringetjes. Leg 40 hele chips op twee bakplaten en schep op elke chip wat kaas en twee peperringetjes. Zet ze 5-10 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en de chips heet en knapperig zijn.

Schep op elke chip een dotje salsa en garneer met koriander; serveer ze heet.

naar boven

 

 

Kaaskoekjes

150 g bloem, gezeefd

150 g extra belegen, pittige kaas, geraspt

150 g zachte roomboter

1 eigeel

bakblik, bakpapier, rooster

 

Meng de bloem met de kaas en het zout goed door elkaar. Voeg de boter toe en kneed het deeg tot het een mooie bal vormt (keukenmachine) en kneed het deeg daarna nog even goed door. Rol van het deeg een worst met een doorsnede van ongeveer 3 centimeter. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200¼C. Snijd dunne plakjes (3 millimeter dik) en leg deze op bakpapier op de bakplaats. Klop het eigeel los met een dessertlepel water en bestrijk hiermee de deegrondjes. Bak de koekjes in 10 minuten goudgeel. Laat ze iets afkoelen en leg ze dan op een taartrooster. Bewaar de geheel afgekoelde koekjes in een luchtdichte trommel.

naar boven